fbpx
Hieronnan parhaat kaverit – kokonaisvaltainen kehonhuolto

Hieronnan parhaat kaverit – kokonaisvaltainen kehonhuolto

9.9.2020

Massage 2768833 1280

Hieronta on yksi osa kehon huoltoa. Yksin se ei pidä ketään kuosissa, eikä pelkkä hieronta riitä esimerkiksi lopullisesti parantamaan kipuilevia hartioita. Kehonhuolto on suuri kokonaisuus, joka koostuu monesta osasesta. Ja minkä tahansa osasen laiminlyönti johtaa yleensä jonkin sortin ongelmiin.

Kun seuraa enemmän tai vähemmän ammatikseen urheilevia ihmisiä, huomaa, että säännöllinen elämänrytmi ja kokonaisvaltainen kehonhuolto takaavat parhaat tulokset ja vammattoman uran. Urheilijan elämä ei ole vain treeniä ja kisaa, vaan treenausta tukee koko urheilua varten rakennettu säännöllinen elämä. Se pitää sisällään oikean ravinnon, riittävän levon, oikean vammahuollon sekä avustetun kehonhuollon – kuten hieronnan.

Hierojan pöydälle kaadutaan yleensä vasta viimeisessä hädässä, vaikka todellisuudessa paras teho hoidolle saadaan säännöllisillä käynneillä – ja huolehtimalla muusta kehonhuollosta oikein. Hierojan työssä pyrin aina siihen, että asiakkaan ei tarvitse käydä minun pöydältäni hakemassa akuuttia apua, vaan pikemminkin niin, että hoitosuhde olisi säännöllinen ja kummallekin miellyttävä kokemus.

  1. Liikunta

Lihas tykkää, kun sitä liikuttaa. Ja vielä enemmän se tykkää, että sitä liikutetaan monipuolisesti. Liikunnan ei tarvitse olla hampaat irvessä vedetty maraton tai selkänikamia rutisteleva crossfit. Yhtä hyödyllistä liikuntaa on puolen tunnin reipas kävely ja sen päälle tehty kuminauhajumppa. Liikunnassa homman juoni on löytää oma kombinaatio ja taitotaso. Itse en mielelläni juokse askeltakaan, mutta kävelen. Viihdyn toisinaan punttien parissa, mutta ylläpidoksi riittää muutama vastuskuminauha ja käsipainot.

Ja itse asiassa joka iltainen vartin jumppa vastuskuminauhoilla tekee toimistotyön rasittamille hartioille erittäin hyvää. Kuminauha on vastukseltaan joustava ja liikkeistä tulee pehmeämpiä kuin kovilla painoilla harjoittelussa. Ja peruskuntoilija saa varmasti riittävästi vastusta myös kuminauhasta.

  1. Vesi

Vesi on kriittisen tärkeää, kun halutaan pitää kehosta huolta. Neste on keholle elintärkeää ja se voitelee lihakset sekä nivelet. Ilman riittävää nesteytystä lihasten palautuminen hidastuu ja lopputulos on erittäin tukkoinen. Ja yhtä lailla vedettömyys vaikuttaa mieleen. Kehon kuivaminen väsyttää ja meno tuntuu tahmealta.

Tässä, kuten kaikessa, on fiksua muistaa kohtuus. Ei sitä vettäkään kannata sentään tynnyritolkulla napaansa vetää!

  1. Venyttely

Ihminen venyttelee automaattisesti sellaisia paikkoja, jotka kipeytyvät. Olen työskennellyt toimistoissa koko työurani ja siellä näkee hartioita tai lapoja venyttäviä ihmisiä jopa enemmän kuin kuntosaleilla. Venyttely viruttaa lihaskalvoja ja laskee kudosten sisään lisää verta.

Hyvä venyttely on syytä tehdä säännöllisesti, kehoa kuunnellen ja omia rajoja tunnustellen. Silloin se tuntuu itsestä miellyttävimmältä ja vähemmän kivuliaalta. Usein venyttelyn estää kivun pelko. Jos takareidet ovat päässeet jäykistymään kunnolla, niiden aukisaanti vaatii toistuvaa ja säännöllistä venyttely. Ja mikäli venyttely yksin ei tunnu mielekkäältä, voi aina venytellä kaverin kanssa. Etenkin urheiluhierontaan venyttely kuuluu olennaisena osana työtä. Venyttelyn kautta hieroja näkee liikeratojen laajuuden ja tasaisuuden.

  1. Uni

Uni on samaa kategoriaa kuin vesi – itsestäänselvyys, jonka merkitystä ei tajua ennen kuin se puuttuu. Uneton ihminen on vetämätön tyyppi. Unessa tärkeintä on säännöllisyys ja riittävyys. Unentarve on jokaiselle yksilöllinen, joten tarkkaa tuntimäärää on mahdotonta sanoa. Mutta parasta kehon palautumiselle on sopivan mittainen katkeamaton uni, joka ajoittuu pääsääntöisesti samaan aikaan vuorokaudesta.

Kehonhuolto kannattaa

Yhtä vaarallista kuin kehonhuollon laiminlyönti, on siirtää ongelmia eteenpäin hoitamatta niitä. Tähän kategoriaan kuuluu yletön kipulääkkeiden syönti päänsäryn siirtämiseksi seuraavaan päivään. Sen lisäksi, että päänsäryn aiheuttava ongelma ei korjaannu, rasitat elimistöä myös ylimääräisillä lääkekuormilla.

Hoitamattomat ongelmat johtavat lähes varmasti lisäongelmiin. Esimerkiksi – jos et hoida piinaavaa selkäsärkyä, vaan ”siedät” sitä, aiheutat todennäköisesti selkää varoessa asentovirheen koko kropalle. Lopputulos on, että pelkkä selkäkivun korjaaminen ei enää riitä, vaan oikaisu täytyy tehdä koko ruodolle.

Kun kehoa huoltaa säännöllisesti, huollon vaatima työmäärä ja vaiva pysyvät suht pienenä. Jos liikut säännöllisesti, kynnys liikkua pysyy matalana. Jos lihas on tottunut liikkumaan, se ei todennäköisesti jumitu, mikä vähentää radikaalin lihasten muokkauksen tarvetta.

Minun pöydälläni säännöllisesti kehostaan huolehtivat ihmiset asettuvat rennosti makaamaan sanoilla ”vain tunnin rentouttava, kiitos”.