fbpx
Miksi hierojalla käydään?

Miksi hierojalla käydään?

1.11.2020

Kipu on tavallisin motivaattori, joka ajaa asiakkaan hierojan luo. Hartiat ovat jumissa, pää ei käännyt, jalat ovat tönköt, eikä olkapääkään toimi, kuten pitäisi. Ja kun tilanne menee sietämättömäksi, on fiksua hakea apua (tai olisi fiksua hakea jo ennen kuin tilanne menee liian pitkälle). Hierojan saa kiinni nopeammin kuin keskiverto-lääkärin ja apukin tulee pikaisemmin kuin kahden viikon burana-kuurista.

Suurimmalla osalla asiakkaista kipu on löytänyt piilopaikan hartioilta tai lapaluiden välistä. Tämä on seurausta huonoista työasennoista, suuresta määrästä autolla ajamista tai sitten nukkumisesta huonossa asennossa. Syitä on yhtä monta kuin on kokijoitakin.

Yhtä tärkeää kuin on poistaa kipu, on löytää kivun juurisyy. Jos kivun lähdettä ei selvitetä ja pyritä korjaamaan, ei tilanne korjaannu pysyvästi.Silloin ei hierojankaan työ tuota toivottua lopputulosta kuin hetkellisesti. Jotta paremmasta olotilasta saadaan pysyvä, on korjattava myös syytä, joka kivun tuottaa.

Urheilijoille hieronta on kehonhuoltoa ja työkalun korjaamista

Urheilijoiden motiivit hierojalla käyntiin ovat hieman toisenlaiset. Heille hieronta on vain yksi osa kehonhuoltoa ja sitä käytetään täydentämään muiden huoltotoimenpiteiden tuloksia. Urheilijat hakevat hierojan pöydältä parempaa palautumista ja suorituskyvyn ylläpitoa. Lisäksi hieronnalla pyritään, että sekä harjoitus- että kisakauden traumojen syntymistä voitaisiin ehkäistä mahdollisimman paljon. Traumasta johtuva pidempi harjoitustauko voi pahimmillaan olla kohtalokasta koko kisakauden läpiviennille.

Hieronnalla on osuus palautumisen lisäksi myös lihasten liikeratojen ylläpidossa ja parantamisessa. Hyppääjät ja heittäjät tarvitsevat keholle elastisuutta ja lihaksille kattavia liikeratoja, jotta se tuottaa kisakaudella maksimisuoritukset. Tähän pystytään vaikuttamaan venyttelin lisäksi myös hieronnalla.

Fyysisen hyvinvoinnin lisäksi myös henkistä hyvinvointia

Hieronta ei suinkaan keskity korjaamaan vain ihmiskehon fyysistä puolta. Hieronnalla on kiistatta vaikutuksia myös henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon. Hierojalla vietetty aika on hetki, jolloin irtaannutaan arjen kiireistä ja pysähdytään. Hierojan käsittely myös rentouttaa ja antaa keholle kokonaisvaltaisesti hyvän olon. Stressin karkottamisessa hyvä hieronta toimii tehokkaana ensiapuna.

Toki hierojalla vietetty tuokio on myös sosiaalinen tapahtuma. Itse viihdyn asiakkaideni seurassa ja monesti juttu lentää niin, ettei ajan kulumista edes huomaa. Ja koska suurin osa asiakkaista palaa takaisin, uskon myös heidän viihtyvän.

Hierojilta kysytään usein, käyvätkö he itse hieronnassa. Omalta kohdaltani voin sanoa, että kyllä ja erittäin mielellään. Valitettavasti omat luottohierojani (yllättäen tunnen aika monia) ovat suhteellisen kaukana, joten en pääse pöydälle ainakaan riittävän usein.

Omat motivaationi hierojalla käymiseen ovat fyysiset, henkiset ja ammatilliset. Luotan siihen, että kun käyn pöydällä hierottavana, hierojani tekee minulle tsekkauksen ja kertoo, mitkä paikat tällä kertaa ovat enemmän tai vähemmän vinksallaan – ja myös korjaa ne. Käytän hierojalla käytettyä aikaa myös omaan henkiseen palautumiseen ja siinä sivussa saan myös kollegiaalista tukea. Ja jos aikaa piisaa, otan yleensä pidempiä hoitoja, ettei työssä tule liian kiire.

Ja viimeisenä, muttei ainakaan vähäisimpänä motivaationa. Hierojat ovat yleensä yksinyrittäjiä. Käymällä heidän luonaan, tuetaan samalla kotimaista yrittäjyyttä. Hieronta on kehollista artesaanityötä parhaimmillaan.